80 ml hořčičného oleje
200 ml řepkového oleje
2 velké čerstvé žloutky
1 lžička dijonské hořčice
1/2 lžičky soli, pepř
1 lžíce citronové šťávy
Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí.
V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici, osolte a opepřete. Zašlehejte citronovou šťávu.
Smíchejte řepkový a hořčičný olej a přidávejte je postupně za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další přidejte vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte). Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dochuťte.
Domácí majonéza dodá nezapomenutelnou chuť Vašemu bramborovému salátu, pečeným bramborám nebo domácímu hovězímu hamburgeru.