2 lžíce řepkového oleje Hanys
2 lžíce másla
1 celá cibule nasekaná na jemno
3 bobkové listy
3 hrsti čerstvého tymiánu
1 celý celer nakrájený na proužky
3/4 litru vývaru z kuřete
špetka soli
špetka pepře
5 plátků slaniny
150 ml smetany na šlehání
V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte cibuli, bobkové listy a tymián a opékejte 10 minut. Přidejte celer, opékejte 2 minuty. Do kastrolu přilijte vývar, osolte a opepřete. Vařte asi 10 minut, až je celer měkký. Vyndejte bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vedle na pánvi nasucho restujte plátky smetany na zdobení. Do polévky vmíchejte smetanu, prohřejte, rozdělte do misek, ozdobte tymiánem, navrch zalijte lžící řepkového oleje a nazdobte smaženou slaninou a podávejte.