České švestkové knedlíky z bramborového těsta s makovým olejem
Na těsto:
500 g moučných brambor (varný typ C)
cca 150 g hrubé mouky
1 vejce + 1 žloutek
špetka soli

Na náplň a dokončení:
10–15 švestek, vypeckovaných
1–2 lžíce makového oleje
200 g měkkého tvarohu
citronová kůra z jednoho citronu
vanilkový cukr
2 lžíce moučkového cukru

Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné oloupejte a nastrouhejte najemno. Mezitím dejte do většího hrnce vařit osolenou vodu. K bramborám přidejte hrubou mouku, vejce a žloutek, osolte a vypracujte měkčí těsto (pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky).
Rukou z něj tvarujte stejně velké placičky, na každou položte švestku a pečlivě zabalte. Pracujte rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout.
Knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 7–8 minut. Mezitím smíchejte tvaroh, citronovou kůru a vanilkový cukr.
Uvařené knedlíky podávejte společně s tvarohem přelité makovým olejem a sypané moučkovým cukrem.

A něco navíc: Pokud nejsou švestky dost sladké, vložte do každé půl kostky cukru anebo kuličku marcipánu.