2 lžíce másla
1 malá cibule, nakrájená nadrobno
500 g očištěné dýně hokkaido, nakrájené na kostky (nemusí se loupat, jiné dýně ano)
600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
2 stroužky česneku, utřené
100–150 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
dýňový olej HANYS na pokapání
4 lžíce dýňových semínek na posypání
krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání
1 sušená chilli paprička (nemusí být)

V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.